Ehkä jo tiedätkin (tai sitten et) mutta monet yritykset maksavat vuosittain arvonlisäveroa ulkomaille, mutta eivät koskaan hae niitä takaisin. Se on vähän sama kuin jos pudottaisi rahaa lattialle, mutta ei vaivautuisi nostamaan sitä. Tämä on ymmärrettävää, jos taskusta putoaa 1 euro, mutta entäpä kun summa onkin vaikkapa 100 000 euroa? Jokaisella ALV-rekisterissä olevalla yrityksellä on oikeus ulkomaisen arvonlisäveron palautukseen, mikäli yritys on maksanut arvonlisäveroja ulkomaille. Useimmat talouspäälliköt ja johtajat tietävät tämän. Jokainen myös ymmärtää, että nämä rahat vaikuttavat suoraan liiketoiminnan tulokseen. Miksi sitten niin monet yritykset, eivät hae rahojaan kotiin? Mitä ulkomaisen arvonlisäveron palautus vaatii? Annan tässä postauksessa muutaman vinkin.
Vaivalloinen prosessi
Tärkein syy ulkomaisen arvonlisäveron takaisinhaun tekemättä jättämiseen, on yksinkertaisesti se, että se on monimutkainen ja työläs prosessi. Prosessista tuee helposti sekava ja aikaavievä, minkä vuoksi monet organisaatiot eivät halua käyttää siihen resurssejaan. Lopputuloksena valtavat rahamäärät jäävät veroviranomaisten haltuun eri maissa. Siellä ne ovatkin sitten hyvissä käsissä – vai ovatko?
Erityisesti se, että alv on usein haettava takaisin useista eri maista, mutkistaa takaisinhakuprosessia. Menettelyt ja säännöt vaihtelevat maakohtaisesti. Joudutaan siis noudattamaan keskenään erilaisia dokumentointivaatimuksia, valvontaprosesseja, määräaikoja ja seurantamenettelyjä. Se tekee ulkomaisen arvonlisäveron takaisinhausta hankalaa.
20 miljardia euroa!
On laskettu, että arvonlisäveroja jätetään maailmalle lähes 20 miljardia euroa vuodessa. Vertailun vuoksi, esimerkiksi vuonna 2018 koko Suomen valtion terveydenhuollon menot olivat 21,1 miljardia euroa. Puhumme siis isoista rahasummista!
Vaikka useimmilla talousihmisillä on tämä asia tiedossaan, saattaa moni ajatella, että heidän osuutensa 20 miljardista eurosta on niin katoavan pieni, ettei sen eteen kannata nähdä vaivaa. Tietenkin ulkomaisen arvonlisäveron potentiaalinen palautussumma korreloi yrityksen koon ja kansainvälisen toiminnan kanssa. Pitää kuitenkin muistaa, että jos raha kerätään, se näkyy suoraan tuloksessa.
Kuinka saada rahaa – ilman kohtuutonta säätöä
Alv-palautusta on mahdollista saada monenlaisista kuluista, joita yrityksellesi voi tulla ulkomailta. Suuri osa näistä kustannuksista liittyvät liikematkoihin ja kuluihin jota niistä koituvat. Tyypillisiä liikematkakuluja ovat majoitus, ruoka, autovuokra, julkinen liikenne jne. Varsinkin jos yrityksellä on paljon kansainvälistä toimintaa ja työntekijöitä, joilla on usein työmatkoja ulkomaille, on lähes varmaa, että mahdollisuus hyötyä ulkomaan arvonlisäverojen takaisin hausta on olemassa.
Jos ulkomaan arvonlisäverojen takaisinhaku koskee sinua, meillä on hyviä uutisia. Voit nimittäin todella saada rahat takaisin ilman vaivaa. Tarvitset vain oikeat kumppanit:
- Etsi ja ota käyttöön digitaalinen kuluhallintajärjestelmä.
- Varmista, että ratkaisussa on toiminnot ulkomaisen alv:n takaisinhakuun.
- Katso kun tuloksesi kasvaa.
Ulkomaan arvonlisäverojen takaisinhaku helpottuu, jos yrityksen käytössä on digitaalinen kulujenhallintatyökalu. Sen etuna on mm. se, että kaikki veroviranomaisten vaatimat dokumentit ovat sen ansiosta helposti saatavilla. Johtavat kuluhallintaohjelmistojen toimittajat jakavat sitten tarvittavat tiedot automaattisesti takaisinhakuprosessia hoitavan palveluntarjoajan kanssa.
Olemme laskeneet, että me Acubizissa olemme auttaneet hakemaan asiakkaidemme arvonlisäveroja takaisin jo yli 400 000 euroa. Jos haluat kuulla tästä aiheesta lisää, niin lukaise vielä tämä sivu ulkomaan arvonlisäveron takaisinhausta ja anna meidän auttaa.
Varmistetaan yhdessä, että saat rahasi takaisin!